A Szinetár-Makranczi duó magas szinten értékelhető táncos teljesítménye

Az eddigiekkel és az elmúlt adásokkal kapcsolatban blogunk kikérte Vörös Péter véleményét, aki a korábbi szériákban is elmondta véleményét a produkciókról itt a SzombatEstiLáz blogon.

Fotó: RTL Klub/ Halász Jácint

Vörös Péter a Bolero Táncsport Egyesület alapítója, vezetője. Versenytánc tréner, koreográfus, pontozóbíró és fitnesz edző. Vác Önkormányzata által háromszor kitüntetett edző.

 A táncos közvélemény – a műsort övező megosztottsága ellenére is – mindig várja, és figyelemmel kíséri a Szombat esti láz újabb és újabb szériáit. Én is vártam, és kíváncsi voltam arra, hogy ha táncszakmai emberanyagában nem túl sok, de azon túl milyen változásokat hoz a legújabb kiadás.

 A szerkesztők több újítást hoztak a műsorba A vélemények megoszlanak arról, hogy a változások jót tettek-e a műsornak, vagy sem, nekem tetszenek. A műsor családokat megszólító jellegével nincs összhangban a választott erotikus áthallású szlogen. Én a felvezető reklámot sem értettem. Hogy jön össze a félrelépéssel, a parkolóban rohanó és onnan kitörő zaklatott táncosok filmje?

De ezeken túl a „Láz” kellemes szórakozást nyújt, és ez ami igazán lényeges. A műsor kinézetében eszközölt változtatások, és a show jelleget erősítő tánckar szerepeltetése hatásos új elemek, melyek egészségesen színezik a produkciókat. A versengés visszaszorítását is jó ötletnek tartom. Ez minden szereplőnek lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megmutassa egyéniségét, a tehetségében rejlő lehetőségeket, és hogy visszahúzó teher nélkül vesse bele magát ebbe a kalandba.

Érdekes a meghívott sztárpárok sora. Vannak köztük olyanok, akikről lehetett tudni, hogy otthonosan fognak mozogni a táncos közegben. De igazán nagy meglepetést Máté Kriszta, és Bárdos András okozták vállalásukkal, valamint Rezes Judit, aki a profik közé is egyértelműen beillik képességeivel.

Jó ötlet volt a páros produkciók, a „párbajok” bevezetése. Ezek közül számomra a Makranczi-Práger, Angyal-Szinetár négyes tánca emelkedett ki. Párbajt egy pár közt sem láttam, ugyanakkor az együttműködés ebben a produkcióban volt megítélésem szerint a legkiemelkedőbb. A koreográfia ötletes volt és vidám. A használt gegek maximálisan a helyükön voltak. Egy megkomponált színpadi show-t láttam, amiben az amatőr sztárok képességeit maximálisan kihasználták. Makranczi Zalán és Szinetár Dóra kifejezetten magas szinten értékelhető táncos teljesítményt nyújtott.

A sztárpárok táncai közül, a mostani adásból Szabó Győző és Rezes Judit kortárs táncát választottam. Eksztatikus, mélyen megélt szenvedélyekkel átitatott volt az ő néhány percük. A koreográfia erős volt és jó érzékkel épített a táncosok egyéniségére. Engem megfogott az ő előadásuk.

Üdítő jelenség, hogy a teljesítményekre csak a zsűri rezonál, így a szakmai szempontok jobban tudnak érvényesülni. A szereplőket láthatóan motiválja, hogy teljesítménye szerint bárki lehet első, így a közönség is érdeklődve várja – s köztük én is –, hogy mit hoz a következő adás. 

0 Tovább

A tornacipő és a standardtánc nekem nem passzol

Vörös Péter korábban már szakértett a szombatestilaz.postr.hu-n. Az ellentmondásos legutóbbi forduló elemzésére is őt kértük fel…

Vörös Péter a Bolero Táncsport Egyesület alapítója, vezetője. Versenytánc tréner, koreográfus, pontozóbíró és fitnesz edző. Vác Önkormányzata által háromszor kitüntetett edző.

„A Szombat esti láz a szakmában is látványos érzelmeket kavar, mint ahogy a benne résztvevő sztárokban, és azokban is, akik nézik. Műfajunk ereje és hatása abban rejlik, hogy a zene, a színpadi hatás elemein túl kapcsolatainkat más szemszögből dramatizálja, és jó esetben mutatja az előadók viszonyrendszerét is.

Engem kicsit zavar a verseny exhibition jellege, vagyis az emelés kényszer. Az emelések teljesen széttördelik a produkciókat, és hiába attraktívak, ilyen szintű alkalmazásuk műfajidegen.

A mezőnyből számomra két páros emelkedik ki. Markó Robi és Tóth Gabi, valamint Cseh-Szakál Tibi és Varga Izabella.

Gabiék minden színrelépése esemény. Rumbájuk szakmailag is értékelhető volt. Esztétikájuk, ritmusváltásaik, mozdulatintenzitásuk hullámzása figyelemreméltó. Gabi karmozdulatai érzékletesek, átélésük, kitárulkozásuk a táncban külön említést érdemel. A quickstep minden pároson kifogott, rajtuk a legkevésbé. Impulzívnak és játékosnak láttam őket.

Tibi és Iza a színpadi jelenlétben erősek. Nekik is a rumba sikerült jobban, mint ezen az estén minden párosnak. Rumbájuk érzelemgazdag volt, bensőséges viszonyt mutatott. Biztosan álltak a talajon, a sok emeléshez szükség is van a biztos talajérzékelésre A quickstepjük nekem kemény volt és szaggatott, de önátadásuk itt is átjött.

Vastag Csaba és Mármarosi Tünde produkciói - ahogy ezt a zsűri is megállapította - nem pontosan feleltek meg a táncok eredeti jellegének. Rumba helyett egy modern táncot, quickstep helyett rock'n'roll-t láttam. Ezt a benyomásomat erősítette, hogy Tünde - talán a biztosabb talajfogás miatt - egyik produkcióhoz sem vett fel tánccipőt. A tornacipő és a standardtánc nekem nem passzol. Ugyanakkor lelkesedésük, és a táncban megmutatkozó szenvedélyük szimpatikus.

Szilveszter gazdáról és Molnár Andiról nehéz írni, mert ők kapcsolódtak a legkevésbé a tánchoz. Ugyanakkor Szilveszter pozitív egyénisége, alázata kedvességet kölcsönöz csetlés-botlásának. Nekem kicsit rajzfilmszerű hangulatot idéz párosuk. Sok civil, a tánctól távolabb állótól hallom, hogy ők mennyire szimpatikusak. Andi munkája egyértelműen elismerésre méltó.

Istenes Bence és Südi Iringó egy vidám, könnyedséget, játékosságot adó színfoltjai voltak ennek a műsornak. Ők is egy klasszikus értelemben vett rumbát táncoltak. Bence egészen kontrollált volt. Komolysága, átélése, valamint hangsúlyozásuk hordozott versenytáncos értékeket. Az én rangsoromban a harmadikak voltak ezen az estén, de ez egy ilyen műsor. A közönség dönt.”

 

0 Tovább

Izabella kifejezetten tehetséges…

A Szombat esti láz negyedik szériáját nagyon várták már Magyarországon. Erről egyértelműen árulkodnak a nézettségi mutatók is. Ilyenkor természetesen a táncos szakma is árgus szemekkel nézi műsort. A Szombat esti láz blogon rendszeresen megszólaltatunk táncművészeket, akik adott esetben segítenek abban, hogy megértsünk egy-egy produkciót…

Első szakértőnk Vörös Péter, kifejezetten szórakoztatónak találta az első fordulót.

Vörös Péter a Bolero Táncsport Egyesület alapítója, vezetője. Versenytánc tréner, koreográfus, pontozóbíró és fitnesz edző. Vác Önkormányzata által háromszor kitüntetett edző.

 

„A mostani csapat egy nagyon jó közösségnek, egy vidám, pozitív társaságnak tűnik. Egy ilyen műsorban szerintem az üzenet is fontos, amit egy-egy pár meg tud fogalmazni a táncán keresztül. Jónak tartom, hogy nem a táncos versengés került előtérbe, hanem a hangulat, a szórakoztatás.Sok pillanatát tudtam élvezni az előadásoknak. Cseh-Szakál Tibi és Varga Izabella például nagyon dinamikus, robbanékony volt. A köztük lévő együttműködés imponáló. Izabella kifejezetten tehetséges a műfajunkhoz. Tóth Gabi és Markó Robi a táncban is maximalista, és pozitív módon őrült. Igényes volt a koreográfia és annak megvalósítása is. Győrfi Pál és Práger Kitty tánca kedves, vidám és ötletes produkció volt, ugyanezt Szilveszter gazda és Molnár Andi táncáról is el lehet mondani. Minden tiszteletet és elismerést megérdemel minden szereplő, de Szilveszter gazda és Győrfi Pál különösen. Nem színpadi emberek, mégis élvezetes volt a jelenlétük a tánctéren. Sajnálom, hogy Toncsi és Andris kiesett, de a nézők így döntöttek. Nekem összességében tetszett az első adás, azért is mert a szamba a kedvenc táncom...”

Fotó: RTL II/Sajtóklub

Blogunk igyekszik minél több infóval, elemzéssel szolgálni a tanc.hu -val karöltve, amely a szakmai partnerünk.

3 Tovább

SzombatEstiLáz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek