Vörös Péter korábban már szakértett a szombatestilaz.postr.hu-n. Az ellentmondásos legutóbbi forduló elemzésére is őt kértük fel…

Vörös Péter a Bolero Táncsport Egyesület alapítója, vezetője. Versenytánc tréner, koreográfus, pontozóbíró és fitnesz edző. Vác Önkormányzata által háromszor kitüntetett edző.

„A Szombat esti láz a szakmában is látványos érzelmeket kavar, mint ahogy a benne résztvevő sztárokban, és azokban is, akik nézik. Műfajunk ereje és hatása abban rejlik, hogy a zene, a színpadi hatás elemein túl kapcsolatainkat más szemszögből dramatizálja, és jó esetben mutatja az előadók viszonyrendszerét is.

Engem kicsit zavar a verseny exhibition jellege, vagyis az emelés kényszer. Az emelések teljesen széttördelik a produkciókat, és hiába attraktívak, ilyen szintű alkalmazásuk műfajidegen.

A mezőnyből számomra két páros emelkedik ki. Markó Robi és Tóth Gabi, valamint Cseh-Szakál Tibi és Varga Izabella.

Gabiék minden színrelépése esemény. Rumbájuk szakmailag is értékelhető volt. Esztétikájuk, ritmusváltásaik, mozdulatintenzitásuk hullámzása figyelemreméltó. Gabi karmozdulatai érzékletesek, átélésük, kitárulkozásuk a táncban külön említést érdemel. A quickstep minden pároson kifogott, rajtuk a legkevésbé. Impulzívnak és játékosnak láttam őket.

Tibi és Iza a színpadi jelenlétben erősek. Nekik is a rumba sikerült jobban, mint ezen az estén minden párosnak. Rumbájuk érzelemgazdag volt, bensőséges viszonyt mutatott. Biztosan álltak a talajon, a sok emeléshez szükség is van a biztos talajérzékelésre A quickstepjük nekem kemény volt és szaggatott, de önátadásuk itt is átjött.

Vastag Csaba és Mármarosi Tünde produkciói - ahogy ezt a zsűri is megállapította - nem pontosan feleltek meg a táncok eredeti jellegének. Rumba helyett egy modern táncot, quickstep helyett rock'n'roll-t láttam. Ezt a benyomásomat erősítette, hogy Tünde - talán a biztosabb talajfogás miatt - egyik produkcióhoz sem vett fel tánccipőt. A tornacipő és a standardtánc nekem nem passzol. Ugyanakkor lelkesedésük, és a táncban megmutatkozó szenvedélyük szimpatikus.

Szilveszter gazdáról és Molnár Andiról nehéz írni, mert ők kapcsolódtak a legkevésbé a tánchoz. Ugyanakkor Szilveszter pozitív egyénisége, alázata kedvességet kölcsönöz csetlés-botlásának. Nekem kicsit rajzfilmszerű hangulatot idéz párosuk. Sok civil, a tánctól távolabb állótól hallom, hogy ők mennyire szimpatikusak. Andi munkája egyértelműen elismerésre méltó.

Istenes Bence és Südi Iringó egy vidám, könnyedséget, játékosságot adó színfoltjai voltak ennek a műsornak. Ők is egy klasszikus értelemben vett rumbát táncoltak. Bence egészen kontrollált volt. Komolysága, átélése, valamint hangsúlyozásuk hordozott versenytáncos értékeket. Az én rangsoromban a harmadikak voltak ezen az estén, de ez egy ilyen műsor. A közönség dönt.”